torstai 18. huhtikuuta 2013

Maailman helpoin hihan istutus

Annoin tuolla Fb:n Ompeluelämää-ryhmässä neuvoja helppoon hihan istutukseen. No vaikeahan niitä on sanallisesti selitettynä ymmärtää. Kuvallisia ohjeita pyydettiin, joten lupasin tehdä. Ongelmia ilmeni, kuinkas muutenkaan. Ensin en päässyt ompeluhuoneeseeni, kun mies remontoi viereistä huonetta. Siellä oli meneillään katon hiominen, joten työhuoneen ovi oli teipattu kiinni. Sitten sain aloitettua mallikappaleen tekemisen - kunnes tajusin, että vein mallinukkeni kirjastoon UFO-näyttelyyn.. voi huokaus. Ja eikun mallia metsästämään. Kaveri lupautui malliksi, mutta on vähän pienempi, kuin piirtämäni kaavat. Aloittaessani ompelun, huomasin, että olen leikannut kappaleita väärään suuntaan. Tarkkasilmäiset huomaavat, että kankaan raita menee eri kapaleissa eri suuntaan (taitava ompelija). Koittakaa kestää.. :)
 
Itse olen pitänyt hihan istutusta aina ompelun ärsyttävimpänä osa-alueena.. Opiskeluaikana tuo ajatus ei ollenkaan muuttunut. Minusta ne poimulangoin poimutetut hihat näyttivät aina enemmän tai vähemmän puhvihihoilta. Vaatturikoulutuksessa opin sitten vähän toisenlaisen tavan istuttaa hihaa, paljon parempi, mutta kyllä siihenkin aikaa sai menemään. Tein muutamia vuosia sitten erääseen teatteriin musikaaliin miesten pukuja ja teatterin puvustonhoitaja kysyi, miten tapaan hihat istuttaa. Kerroin tapani ja valittelin, ettei sekään nyt mikään maailman joutuisin/kätevin ole. Hän opetti tämän tavan, sen jälkeen hihan istuttaminen on ollut lasten leikkiä. Kiitos Aino! Laitetaan hyvä kiertämään..
 
Vaihe 1. Kokoa miehustan kappaleet, silitä saumanvarat auki. Paras keino siihen, että saumanvarat eivät loista kankaan oikealla puolella, on silittää sauma auki tuollaisen villakankaisen patsukan (silitysapuväline, en tiedä mikä sen selkokielinen nimi olisi) avulla. Eli siinä on sisällä useampi kerros villakangasta harsittuna yhteen, päällä samaa villakangasta, jonka sisään nämä muut kerrokset on sujautettu.
 
 
 
Vaihe 2. Kokoa hiha. Itse tykkään tehdä niin, että ompelen ensin hihan takasauman, silitän auki ja sitten vasta ompelen etusauman. Syy tähän on se, että mulla on tuollainen p***a halpis hihalauta, jolla ei ole kauheasti virkaa, mutta parempaakaan en ole löytänyt/saanut aikaiseksi ostaa. Eli siihen ei saa hihaa sujautettua kunnolla, vaan sitä pitää kikkailla ja silittää vähän kerrallaan. Molemmat saumat kuitenkin silitetään auki.   
Vaihe 3. Leikkaa takki/jakkukankaasta vinokaitale. Ei tarvitse olla leikattu täysvinoon (45 astetta), vähempikin riittää. Noin 2 cm leveä kaitale ja noin 30 cm pitkä (ehkä..ei se niin tarkkaa ole).


Vaihe 4. Tässä vaiheessa viimeistään olisi hyvä mitata miten paljon hihassa on syötösvaraa. Nuppineuloilla hihaan merkitty alue jonka väliin syötös tulee. Tämä on vähän siitä kiinni, miten paljon hihassa on syötöstä. Jos sitä on vähän, riittää kapeampi alue. Tämän sovitusvaatteen hihassa oli syötöstä 2 cm.
 
 
Vaihe 5. Vinokaitale asetetaan hihan pyöriölle punaisen nuppineulan kohdalle (ks. yläkuva). Tässä hihassa saumanvara 1,5 cm. Vinokaitale ommellaan tässä tapauksessa noin 1.3-1.4 cm reunasta. Ja siis tietysti hihan nurjalle puolelle.  
 
 
Vaihe 6. Vinokaitale ommellaan pyöriölle kiristäen vinokaitaletta. Sillä lailla sopivasti, ei liian vähän, mutta ei liian kovaakaan. Kokeilemalla oppii. Tähän ei valitettavasti voi sanoa täsmällistä ohjetta. Vinokaitale ommellaan siniseen nuppineulaan saakka (ks. edellistä edeltävä kuva).


Tässä hiha oikealta puolelta vinokaitaleen ompelun jälkeen. Pyöriö on poimuttunut pehmeästi. Ei ryppyjä, eikä puhvihihan piirteitä.

 
Tässä vielä kuva hihan pyöriöstä vaakatasossa.
 

Vaihe 7. Hihan kiinnitys miehustaan. Tässä vaiheessa ehdottomasti sovita vaatetta! Käden asento ei välttämättä ole ihan suora, joten sovittamalla näkee hihan oikean asennon. Laitan sovituksessa hihan kiinni ainoastaan parilla nuppineulalla. Olkasauman kohdasta ja sitten tuosta rintasauman yläpuolelta. Tässä kuvassa nyt näkyy, miten miehusta on liian suuri sovitettavalle henkilölle. No, idea tulee ilmi kuitenkin.

 
Tämän jälkeen hiha neulataan kiinni miehustaan ja ommellaan 1.5 cm saumanvaralla. 


 
Vaihe 8. Valmis hiha. Syötös on asettunut hihaan siististi ja huomaamattomasti.
 

 
Tässä tämä, eikös ollutkin helppoa! Kaipaan kommentteja. Onko ohje selkeä ja ymmärrettävä?

9 kommenttia:

 1. Oli mun aloitus fb:ssä tämä hiha ongelma.
  On tosi hyvät ja ymmärrettävät ohjeet,Kiitos näistä!!<3.
  ~Nina

  VastaaPoista
 2. Mie en ole pitäny vaikeana langoilla kiristämistäkään, opettelua sekin vaatii ja osalla kankaista on helpompaa kuin toisilla. Tämä on kuiten niin selkeä, helppo ja takuulla toimiva tapa kaikille kankaille, että taatusti tulee käyttöön. Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Näin minäkin sen olen aina tehnyt. Selkeä, pirteä ohje. Kiitos.. Takeissa laitan ohuen vanun vielä kangassuikaleen ja hihan väliin, hihan puolelle.

  VastaaPoista
 4. Miksi vasta nyt löysin ohjeesi. Aina olen tehnyt ne ärsyttävät kaksi ommelta, joita kiristetään pyöriöksi-ähhh. Tuhannet kiitokset ohjeestasi.

  VastaaPoista
 5. Kaitale jää paikoilleen valmiiseen vaatteeseen, vai puratko pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaistale jää sinne. Hoitaa vähän samaa virkaa kuin kuulavanu.

   Poista
 6. Vast'ikään löysin tämän tekemäsi loistavan ohjeen, kun tuskailin hihan istutuksen kanssa. Kiitos! Oli ehkä noin miljardi kertaa helpompaa näin. :-) Jenny

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Hyvät vinkit kiertoon vaan. Se on ärsyttävää jäädä jumittamaan jonkun kohdan kanssa. Nyt se ei ainakaan ole hihan istutus :)

   Poista
 7. Ooh, kiitos! Ensimmäisen kerran onnistui hihat tällä ohjeella. :-)

  VastaaPoista