torstai 26. huhtikuuta 2012

Kastemekko

Tyttäremme kastejuhlasta on kohta jo kuukausi. Etukäteen pelkäsin, miten neiti käyttäytyy. Hän oli hyvin tyytyväinen, katseli kummitätiä ja kuunteli keskittyneenä papin matalaa ja rauhallista ääntä.

Kastemekko on omaa käsialaani, mutta ei aivan tuoretta sellaista. Olen tehnyt sen vuonna 1999 opiskellessani artesaaniksi. Tovi siitä vierähti, ennen kuin toive omasta lapsesta toteutui. Ajatus mekon malliin tuli Suuren käsityölehden kastemekko-mallista, jossa oli helma tuollainen vino ja siinä oli kirjailtu tuo lintu. Mutta se oli vain ajatus, josta oma malli muotoutui. Muistan, että lehden mallissa tuo helma ei ollut noin teräväreunainen. Lintu oli kirjailtu luonnonvalkoisella kokonaan. Minä halusin tehdä kastemekosta hiukan erilaisen, joten siinä on tytölle keltaiset nauhat ja pojalle vihreät. Mekon kangas on luonnonvalkoista satiinia, organzaa ja pitsiä. Nyt kastejuhlaa järjestellessämme huomasin, että useassa paikassa sanottiin, että mekon tulisi olla kirkkaanvalkoinen.


Helmaan on kirjailtu kyyhkynen, jolla on suussaan samanväriset nauhat kuin mekossa on nauhavaihtoehdot. Ajatuksena on, että mekossa kastettujen lasten nimet kirjaillaan helmaan. Vähän mua harmittaa tuon kirjonnan laatu. Tai itse kirjontapistoissa ei ole mitään vikaa, mutta en ole tajunnut laittaa sellaista irti revittävää tukikangasta siihen alle. Tuo satiini pikkuisen kupruilee. Tämäkään ei varmaan haittaa, kuin minua itseäni. En ole vielä päättänyt, tuleeko lapsen nimi luonnonvalkoisella vai värillisellä langalla.


Hiha on keskeltä auki ja satiinihihan sisällä on pitsihiha. Hihat olivat aika pitkät, vaikka juhlan sankari oli jo melkein sen kaksi kuukautta juhlahetkellä. Hihansuihin täytyy vielä kehitellä jotkut lenkit, että ranteisiin sidottavat nauhat pysyvät paremmin paikoillaan. Ranteen alta nauhat ovat kiinni neppareilla.


Kaulus on muotoiltu pääntielle pitsin reunasta ja hyödynnetty pitsin reunan kaunis muoto.


Tässä vielä nämä värivaihtoehdot tytölle ja pojalle. Myös nämä eteen tulevat ruusukkeet ovat nepparikiinnitteiset.1 kommentti: