keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Osa maailman suurinta tilkkupeittoa

Novitan, Martta-liiton ja Tekstiiliopettajaliiton isoäidinneliökampanjassa kerätään tilkkupeittoja, joista kootaan maailman suurin tilkkupeitto. Sen jälkeen peitto puretaan ja alkuperäiset pienet peitot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Oman peittoni väritys lähti jämälankojen pyörittelystä. Noh, joitakin lankoja oli enemmän kuin sellainen pieni mytty, mutta kuitenkin niitä oli niin vähän, ettei niistä saanut esimerkiksi sukkia. Seuraavaksi halusin tehdä tämän kauden sateenkaariväristä, ettei tarvitse huolehtia värien vaihteluista. Muut värit valitsin sen perusteella mitä sateenkaarilangasta löytyi. Puolet tilkuista on sateenkaarilangalla tai jämälangoista tehtyjä ja loput puolet yksivärisiä. Tein aina viisi yksiväristä tilkkua samalla värillä (paitsi lilalla 4). Pirteä väritys langoissa toi ihanasti pirteyttä ja nostatti kevään henkeä.

Tilkkupeitto valmistui kuukaudessa ja väkersin tilkkuja kaikissa mahdollisissa paikoissa :) Tilkkuja on yhteensä 48 palaa. Jokaisen tilkun reunustin kiinteillä silmukoilla, jotka tein kaikkiin tilkkuihin vihreällä. Lankojen päättely vei oman aikansa. Sommittelu oli olevinaan vaikeaa, sillä vaikka miten yritti, aina oli jossain kohdassa samat värit yhdessä rykelmässä. Itse tilkkujen tekeminen oli nopeinta ja kaikki jälkipuuhat veivät isoimman osan ajasta. Lopuksi tein vielä kierroksen kiinteitä silmukoita peiton ympäri. Jätin nirkkoreunan tekemättä, koska siitä ei mielestäni tullut nätti noin paksusta langasta tehtynä. Valmiin peiton koko on noin 90 x 120 cm. Peitto on painava ja venyy varmasti käytössä.

Lopputulokseen olen tyytyväinen. Peiton väritys on tosi värikäs ja pirteä, joskaan en sitä osaisi kuvitella meille kotiin peitoksi. Mutta meillehän se ei tulekaan. Vihreä reunustus tilkuissa ja yhdistysväri tuo peittoon ilmettä. Toivon, että saadaan porukalla iso peitto kasaan ja että peitto tuo lopullisessa paikassaan lämmikettä käyttäjälleen.


Ohje: Novita kevät 2011
Lanka: 7 veljestä
Menekki: 800 gr
Virkkuukoukku: 4 mm

2 kommenttia:

  1. Siitä tuli kyllä hieno, ihanan pirteä! Ja tilkut livenä nähneenä voin sanoa, että oikeasti vielä pirtsakammat värit. Tekisi hirveesti mieli ruveta itsekin tilkkupeittoa tekemään... :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin ajattelin, että voisi tehdä vielä toisen peiton vähän hillitymmissä väreissä, kun työ sujui niin sukkelaan....mutta vähän tuo päättely/yhdistely vei suurinta intoa. Vois tietysti tehdä vähän isompia tilkkuja :) Liukuvärjättyä puuvillalankaa mulla on seuraavaan isoäidinneliöprojektiin. Ajattelin että josko siitä tulis sellainen kiva kesäkassi.

    VastaaPoista